STATISTICI

7 dec. 2014

Lupta cu rutina proastelor obiceiuri sau cum poti gasi in acelasi loc si iadul si raiul

Am plecat din Sibiu in 1991, de atunci revin in orasul meu drag, in vizita la parinti, de cateva ori pe an. Sibiul este o emblema de cultura si civilizatie pentru tara, de cate ori ma intreaba cineva de unde sunt si ii spun ca sunt din Sibiu, o spun cu mandrie si de fiecare data aud cuvinte de lauda despre oras. La sfarsitul acestei veri am regasit depresiunea Sibiului, ca un tinut senzational, cu o varietate imensa de atractii in varii domenii: cultural, istoric (medieval), montan, balnear si etno-cultural.

Toate aceste directii de dezvoltare ar trebui sa se bazeze, in primul rand, pe un mediu curat, dar nu intotdeauna lucrurile se intampla asa cum ar trebui, dupa cum veti vedea in continuare. Chiar langa padurea Dumbrava, pe drumul Sibiu – Cisnadie, daca faceti dreapta pe un drum de tara, veti ajunge in lunca raului Sevis. Aici, intre Sevis si padurea Dumbrava, am gasit o oaza de liniste, o zona in care cativa sibieni si-au faurit gradini superbe, departe de stresul si agit
atia cotidiana. Apropierea de muntii Cibinului si de padurea Dumbrava transforma lunca Sevisului intr-un peisaj de basm. Zona este presarata cu gradini superbe in care harnicii nostri sibieni cultiva pomi fructiferi, vita-de-vie si legume de tot felul. Munca extenuanta pe care o depun in aceste gradini o imbina cu clipe de relaxare, la pescuit si plimbari pe malul raului, la cules de plante medicinale si chiar ciuperci.

Intr-un viitor apropiat, ar putea foarte bine ca acea
sta lunca sa devina gradina Sibiului, de unde orasul sa fie aprovizionat cu legume proaspete. Sau, cine stie, poate ca peste ani lunca Sevisului se va transforma intr-o zona de agement, un spatiu cu stranduri si terenuri de sport. Din pacate, in prezent, acest colt de rai este agresat cu perseverenta si indolenta de locuitorii de pe malul raului, care isi pastreaza proastele obiceiuri de a arunca gunoiul in rau. Raul care trebuia sa fie limpede si curat si un izvor de relaxare si sanatate, a devenit un canal de dejectii.
Coltul de rai despre care va vorbeam, este agresat de tot felul de deseuri. Din pacate a devenit o obisnuita ca pe malul raului sa gasesti cele mai ciudate obiecte, de la obisnuitele pet-uri, la jucarii, sticle si componente auto. Educatia inexistenta in domeniul protectiei mediului, precum si neaplicarea legislatiei ne transforma in masochisti. Ne facem singuri rau infestand mediul in care traim. Mai nou pe malul din spre Cisnadie al raului a aparut un fel de abator clandestin, cei de acolo, fara a respecta cele mai elementare norme de protectie a mediului arunca pe malul raului sute de kilograme de deseuri animale, care odata intrate in puterfactie infesteaza atat raul cat si aerul din jur. Daca te incumeti la plimbare pe malul raului, ai ocazia sa asisti la scene din filme de groaza. Daca nu esti atent, ai surpriza sa te impiedici de cranii de cal sau de oaie, iar daca te apropii prea tare, poti chiar sa lesini din cauza mirosurilor cadaverice emanate de gramezile de resturi de abator depozitate chiar pe marginea raului. Ce sa mai vorbim despre posibilitatea de a face un picnic in zona … acest lucru este trecut la capitolul sporturi extreme datorita mirosului cadaveric. Aproierea de cultura germana si civilizatia occidentala ar trebui sa se reflecte si in domeniul ecologic si al protectiei mediului, din pacate anumite obiceiuri proaste sunt greu de schimbat. Sunt oameni care privesc raul ca pe un canal nesecat, in care orice si oricat ai arunca nu trebuie sa iti faci probleme, pentru ca apa dupa ce trece de sapte pietre este din nou curata. Nimic mai gresit. Costurile de reabilitare a terenurilor infestate sunt imense in comparatie cu ce


le de mentenanta a unei zone in echilibru ecologic. Va intreb care ar fi modalitatile prin care acesti oameni vor putea fi convinsi sa renuntele la proastele obiceiuri si sa respecte mediul inconjurator? Prin vorba buna, prin actiuni de popularizare si nu in ultimul rand prin amezi? Va intreb cum ar putea fi acesti oameni facuti sa inteleaga ca rezultatele pe termen scurt care au ca efecte secundare infestarea mediului nu sunt bune, ca nu e o scuza a faptului ca tu sa poluezi, ca si altii arunca gunoaie in rau? Unii vor spune ca suntem prea saraci ca sa ne ocupam si de protectia mediului. Este ca si cum ai spune ca esti prea sarac pentru a tine casa curata si a duce zilnic gunoiul la tomberon. Ce solutii avem la indemana? 1. Discutia directa cu persoanele care polueaza, sa li se ofere argumente cu impact emotionaldin pacate aceste actiuni implica riscuri, este posibil sa intalnesti persoane agresive, de asemenea, din pacate sunt sanse ca numarul persoanelor constiente de efectele teribile al poluarii sa fie mai mic decat cel al persoanelor inconstiente / poluatoare; 2. Identificarea de ONG-uri active in domeniul protectiei mediului ale caror actiuni sa acopere si zonele cu risc mare de poluare prin proiecte de constientizare a riscurilor generate de poluare si prin actiuni de curatare a zonelor poluate; 3. Determinarea autoritatilor locale si a institutiilor de invatamant pentru a fi convinse sa se implice in proiecte de protectia pediului, promovarea si constientizarea in randul locuitorilor a riscurilor la care se expun datorita poluarii (infestarea apei freatice, infestarea solului, etc); 4. Adresarea directa catre autoritatile care au in competenta aplicarea legislatiei de protectie a mediului si formularea de cereri de control a zonelor de risc si de aplicare de amenzi drastice celor care polueaza; 5. Nu in ultimul rand, implicarea mass media care este datoare sa traga semnale de alarma ce trebuie auzite de toti factorii implicati.

Niciun comentariu: